Facebook

Hva vet du om olje?

Hva vet du om olje?

Hva vet du egentlig om olje?

Kroppen vår trenger fett hver dag for å fungere ordentlig. Fettstoffer er livsviktige for at immunforsvaret, hormonbalansen og nervesystemet vårt skal fungere optimalt. Gjennom olje får vi i oss essensielle fettsyrer. Dette er fettsyrer kroppen vår ikke klarer å danne selv. De essensielle fettsyrene er omega – 6 og omega – 3. Det optimale er en del omega – 3 for hver gang vi får i oss fire deler omega – 6. Omega – 6 finner vi mye av i kosten og derfor vil balansen bli skeiv. Den omega – 3 vi får i oss vil da «drukne» i omega – 6 og vi går glipp av de viktig egenskapene den har for oss. Omega – 3 gir oss nemlig beskyttelse mot hjerte – karsykdom, høyt blodtrykk og betennelser i kroppen.

Omega – 6 finner vi i kjøtt, melkeprodukter og det tilsettes i billige planteoljer som brukes i kjeks, kaker, potetgull, margarin og pommes frittes, for å nevne noen. Som dere ser er det lett å få i seg nok omega – 6, derfor bør vi gjære en innsats med å få i oss nok omega – 3 slik at vi kommer i balanse. Fet fisk et par ganger i uken er en god start for å oppnå dette. Tilskutt av fiskeolje (tran), levertran, hamprøolje eller linfrøolje (som er i noen av smoothiene i kostplanen) er også smarte valg.

Om du spiser en balansert kost med moderate kjøtt og melkeprodukter kan du gjerne bruke en blandingsolje. Når du skal kjøpe olje, se på forholdet mellom omega – 3 og omega – 6. Husk: 1:4!! Rapsolje og olivenolje er et godt valg. Olivenolje virker kolesterolregulerende og senker det dårlige kolesterolet i kroppen og øker mengden av det gode. Rapsolje har lavere innhold av de usunne mettede fettsyrene og høyere innhold av flerumettede fettsyrer i forhold til olivenoljen. Rapsolje vil derfor også være hensiktsmessig om man ønsker og senke sitt kolesterol.

Oppbevar oljen kaldt, mørk, gjerne på mørk glassflaske og i kjøleskap. Lys, luft og varme kan gjøre at oljen harskner og dens sunne stoffer ødelegges.