Facebook

Jern

Jern

Jern

Har du nok jern i kostholdet ditt? De aller fleste av oss har det! Kroppen resirkulerer jern svært effektivt og tilførselen gjennom kosten er opp mot 5 – 10 ganger større enn tapet.

Vi trenger jern i kroppen, jern er viktig for å fra oksygen ut til muskler og celler slik at kroppen skal fungere optimalt. I tillegg hjelper jern til med flere viktige enzymreaksjoner i kroppen.

 Kvinner mister en del jern i forbindelse med menstruasjonsblødninger. Kvinner med store blødninger i forbindelse med menstruasjon er derfor mer utsatt.

Om vi har liten tilførsel av jern vil jernlagrene våre minke. Kroppen vår kompenserer da ved å øke absorpsjonen av jern. Ved svært lav tilførsel av jern vil man kunne få anemi. Anemi nedsetter kroppens evne til å transportere oksygen rundt i kroppen og symptomer som slapphet, tretthet, andpustenhet, svimmelhet og mindre arbeidskapasitet vil forekomme. Risikogrupper for denne tilstanden er personer med lavt energiinntak, blodgivere, kvinner med store menstruasjonsblødninger og brukere av spiral.

 

Vi har matvarer som fremmer og hemmer opptaket av jern. Dette kan være lurt å merke seg, særlig for de som har mangel eller står i fare for å få jernmangel.

Vitamin C er fremmer av opptaket av jern, selv små mengder gjør at absorpsjonen av jern øker. Dette kan du enkelt løse med litt appelsin til brødskiven eller en skive paprika eller to på toppen av skiven. Kjøtt, fisk og fjærkre har noe de på fagspråket kaller «kjøttfaktor», denne stimulere til opptak av jern. Kjøtt og fisk som pålegg vil derfor gjøre opptaket av jern ved brødmåltid bedre!

Kaffe og te er hemmere. Disse gjør at opptaket av jern blir dårligere. Det kan derfor være lurt å spare kaffe og te til en liten tid etter måltidet i stedet for å drikke det sammen med maten. Dette gjelder jo særlig for de personene som sliter med jernmangel.

Noen matvarer som er gode kilder til jern: linser, leverpostei, spinat, kikerter, rødt kjøtt, bønner og poteter.

Føler du at du har noen av symptomene på jernmangel bør du kontakte legen din! Du bør IKKE starte med jerntilskudd uten samråd med lege. Overskudd av jern kan være like skummelt som underskudd!!