Facebook

Mat og barn

Mat og barn
Vær tålmodig!

Mat og barn 

Hører du ofte "æsj", "liker ikke" og "blæh" rundt matbordet? Fortvil ikke! Dette er helt normalt, rett og slett en av måtene barn utvikler sin selvstendighet. En matvare som er populær ved 1.års alderen kan plutselig bli til "liker ikke" uten en åpenbar grunn. Slike perioder er helt normalt.

Noen barn er skeptiske til det ukjente og vil ha mat de er kjent med. Vær derfor flink til å tilby ulike matvarer tidlig slik at barnet blir kjent med mange smaker og ulike typer mat. Allerede som baby kan det meste tilbys så lenge barnet klarer å spise det. Det finnes dog restriksjoner i forhold til enkelte matvarer, som f.eks egg, nøtter og honning. Ønsker du mer informasjon om restriksjoner kan du finne det her: http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/spedbarn/Sider/default.aspx

Du kan gjerne lage moser eller pureer slik at barnet enkelt klarer å spise ulike matvarer.  Noen barn blir skeptiske om man blander maten på tallerkenen. Vær derfor litt obs på dette når du tilbereder og serverer maten. Godta om barnet kun velger noen få eller bare en av ingrediensene på tallerkenen. Så lenge du serverer sunn mat vil det barnet få i seg uansett være sunne råvarer.

Ikke gi opp! Dette er et svært viktig tips. Søtt er en smak barn liker, mens bittert instinktivt kan forbindes med giftstoffer og noe giftig. Derfor vil søte frukter bli en favoritt før for eksempel brokkoli blir det.  Da er det bare å prøve igjen, ikke for ofte, men små «dråper» innimellom. Forskning viser at vi må prøve en ny smak hele femten ganger før vi liker den. Derfor er gjentakelse nøkkelen til suksess.

Lag mat sammen, la barna få en tilhørighet til det som serveres. La barna være med å bestemme når de blir litt eldre, men hjelp med sunne alternativer. Kanskje kan alle i familien få en dag hver de bestemmer middagsretten? La også ungene hjelpe til med handlingen i butikken, skattejakt i butikken er gøy! Dette gjør også barna nysgjerrig på matvarer de ikke er kjent med.

 "LIKER IKKE!!!" Neivel. Ikke server noe annet. Om barna alltid får det de liker best vil de aldri spise noe nytt. Barnet vil heller ikke sulte om et måltid blir dyttet bort og om munnen er stengt. Dette bør selvfølgelig ikke skje hver dag! Sultne barn spiser noe, selv om det ikke er favorittretten som serveres.

Skjær opp frukt og la det stå slik at barnet selv kan gå å forsyne seg. Barn spiser mer frukt og grønt om det er oppkuttet.

Tenkt på utseende. Dette spiller faktisk en rolle for om barnet skal like maten. En kålrot formet som et dyr er mer interessant enn en runding! Dette øker nysgjerrigheten hos barnet. Vær kreativ.

 Lykke til, stå på!!! :D ;D