Spis antioksidanter!

11.07.2012 - 11:00
Spis antioksidanter!
Hei! Leser stadig om antioksidanter og hvor bra det er. Men hva er det egentlig, og hvorfor er det så bra? Bør jeg, ei frisk dame på 46 år, ta tilskudd av antioksidanter? Hilsen Erna

Hei Erna!

Antioksidantene er kjemiske fobindelser som holder cellene dine friske. Antioksidantene ufarliggjør de skadelige frie radikalene som kroppen vår hele tiden produserer. Frie radikaler er aggressive oksygenforbindelser som gjør at ting råtner i naturen og at fett harskner. I kroppen vår blir cellene skadet av frie radikaler, noe som både kan skape og fremskynde sykdom.

Stress, medikamentbruk, alkohol, røyking, forurensning, hard trening og sykdom øker kroppens produksjon av frie radikaler. Men vi kan altså beskytte oss med antioksidanter.

Våre beste antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten, sink, selen og Q10. Plantenes fargestoff, flavonoidene, er også gode antioksidanter.

Frukt og bær, grønnsaker, urter, nøtter og frø inneholder mye antioksidanter. Likeledes kaffe, te, vin og råkakao. Kjøtt og fisk inneholder antioksidanter i form av Q10, sink og selen.

Som du skjønner vil behovet for ekstra antioksidanter avhenge av både kosthold og livsstil. Et tilskudd vil uansett bare være positivt, og viktigere jo eldre vi blir. Anbefaler deg derfor å ta et multivitamin/mineraltilskudd hver dag. Velg et tilskudd med naturlige ingredienser, for eksempel BioLife's Bio Balanse. Ønsker du å sikre deg ytterligere, foreslår jeg at du finner et tilskudd av såkalte superbær (gojibær, blåbær, acaibær eller granateple). Spør på helsekosten.

Men nå er det jo bærtid. Så ta turen ut, plukk bær og spis de som de er. Kjempesunt! (Og LiveGym-kalorier brent samtidig!)

Hilsen Hetty

PS: En livsstil og et kosthold som begrenser de frie radikalene gir deg en sunn og ung hud.