Vekk med sukkeret

01.03.2013 - 10:19
Vekk med sukkeret
Hei. Jeg skal prøve å kutte ut hvitt raffinert sukker da jeg har en mistanke om at jeg reagerer på dette. Fikk anbefalt Agave-nektar i helsekostbutikk, men har i ettertid lest endel om at det er skadelig for leveren. Blir helt forvirret av dette og vet ikke helt hva jeg skal tro... Har du noen meninger om dette? Mvh Marit

Hei Marit. Flott at du vil slutte med hvitt sukker. Det bør alle gjøre! At agave-nektar er skadelig er nytt for meg, men er du usikker kan du velge et annet alternativ, for eksempel stevia og/eller kokossukker.

Stevia er et naturlig ekstrakt fremstilt fra urten stevia rebaudiana, en plante som er naturlig svært søt, mye søtere enn sukker. Stevia har vært i bruk i mange land, blant annet i Japan lenge, og regnes som helt trygg. Etter at stevia ble godkjent av norske myndigheter for et par år siden, er den blitt svært populær, blant annet fordi den gir null kalorier og ingen blodsukkerstigning, Den skader heller ikke tennene. 

Kokossukker er fremstilt av nektaren til kokospalmens blomster. Dette er et rent naturprodukt, like søtt som sukker, med en mild karamellsmak. Kokossukker egner seg godt som strøsukker på for eksempel grøt, og i baking. Kjempegodt! Du kan lese mer mer om stevia og kokossukker på  http://soma.no/produkter .

Det er ellers klokt å venne seg av med at alt skal smake av sukker eller for den saks skyld salt. Vi får i oss alt for mye av begge deler. Ved å venne seg til mindre søtsmak og saltsmak vil andre smaker etter hvert tre tydeligere frem. Vær obs på at ferdigmat nesten alltid inneholder (alt for) mye sukker og salt.

Hilsen Hetty