Facebook

Sunne grilltips

Sunne grilltips
Her kommer tips til sunne valg du kan ta når du skal grille i sommer!

Grillmaten kan fort bli en kaloribombe, både med tanke på karbohydrater og fett. Vi har fet grillmat, potetsalater med majones og rømme, dressinger på salaten og pølser i alle varianter du kan tenke deg. Derfor kommer noen tips for å velge rett når du skal grille.

Grill fisk! Laks er nydelig grillet, enten på spyd, som hybelgryte (se kostplanen) eller bare pakket inn i aluminiumsfolie. Laks inneholder sunne fettsyrer som kroppen vår trenger og det anbefales at vi spiser fisk 2 -3 ganger i uken og halvparten kan gjerne være fet fisk.

Grill svin og kylling. Ren svinefilet og kylling er sunnere valg enn koteletter og pølser.

Slik at dere skal få se hvor stor forskjell det faktisk er legger vi under en tabell hvor næringsinnholdet per 100 g er utregnet.

100 g                 Kalorier     Protein     Fett      Karbohydrat

Kylling                 105            23,8        1,0               0

Biff (indrefilet)     119            21,2         3,7              0

Nakkekotelett      208           17,5         15,5             0

Grillpølse            233            10,6         19,0            5,4

Grillpølse

(mindre fett)       158              11,2         10,9           4,0

Svin (indrefilet)   116              20,7          3,6             0

Som dere ser ut ifra tabellen er det klart hvilke valg som er de sunneste! Biff er høy på protein og lav på fett, men det anbefales at man ikke bør spise mer enn 2 middager i uken med rødt kjøtt. Under rødt kjøtt ligger også sau, geit og svin!

Lag din egen potetsalat! En potetsalat som vi kjøper i butikken laget med ekte majones, vil inneholde hele 313 kalorier per 100 g. Du vil få 1,6 g protein, 29,6 g fett og 10,5 g karbohydrat per 100 g! En hjemmelaget potetsalat gir kun 162 kalorier per 100 g. Her vil du få i deg 2,3 g protein, 0,3 g fett og 9,2 g karbohydrat per 100 g. Oppskrift på den hjemmelagde potetsalaten dette er regnet ut i fra ligger i bunnen av denne artikkelen!

Lag din egen dressing! Bruk mager kesam og bland i de krydderne og urtene du liker. Smak til etter hvert slik at den ikke blir for sterk eller for svak. Vår favoritt er med chillipulver, dill og hvitløkspulver. Rask å lage og supergod på salaten! Til sammenligning her vil en kjøpedressing av majonestype inneholde 338 kalorier, 0,9 g protein, 29,9 g fett og 17,2 g karbohydrat per 100 g. Lager du selv av mager kesam vil du få kun 74 kalorier per 100 g, hele 12 g protein, 4,3 g karbohydrat og kun 1 g fett!

Håper disse tipsene hjelper deg med å gjøre grillmaten litt sunnere! Lykke til med grillingen :)

Oppskrift på potetsalat:

Du trenger:

6 stk kalde ferdigkokte poteter

1 stk eple

2 stk vårløk

Dressing:

3 dl mager kesam

2 ss søt sennep, pølsesennep

½ ts salt

¼ ts sitronpepper

1 ts sukker

1 ts sitronsaft

3 ts hakket gressløk, fersk

Hvordan:

Skjær poteten og eple i terninger. Kutt vårløken i tynne skiver. Bland sammen alle ingrediensene i dressingen unntatt gressløken. Bland i en stor bolle og tilsett så potet, eple og vårløk forsiktig. Dryss gressløk over til slutt! Håper det smaker!