Facebook

Avocado - en superfrukt

Avocado - en superfrukt

Avocado – en superfrukt

Avocado er en frukt som vokser på trær i Mellom – Amerika. Siden den ikke inneholder fruktsyre og heller ikke er søt blir den ofte oppfattet som en grønnsak.

Smaken beskrives som mild og nøtteaktig. Noen synes den smaker lite og må kombineres med krydder, eller blandes i salater for at den skal smake noe som helst. Avocadoen fraktes umoden slik at den skal tåle transport og modnes underveis. En moden avocado er myk og tåler svært lite før den får skader. Avocado spises hovedsakelig i rå tilstand, men kan også stekes i noen få sekunder, for eksempel i en wok.

Når du skal spise avocado deler du den i to på langs og fjerner steinen. Vær forsiktig når du fjerner steinen. Mange bruker kniv, avocadoen er sleip og man kan lett kutte seg i hånden. Derfor anbefales det å fjerne steinen med en skje.

Du kan bruke avocado som dip i form av guacamole eller sammen med reker og krydder som en del av en forrett. Den kan også brukes til å smøre på brød og knekkebrød som en erstatning til smør eller majones.

Avocado har en lavt vanninnhold og et høyt fettinnhold. Fettinnholdet varierer fre 16 – 30 % og består i stor fra av enumettede fettsyrer som er gunstige for oss. Avocado inneholder E -, B- og C – vitaminer og er rik på proteiner.

Hvordan vite om den er moden:

Klem forsiktig på avocadoen. En umoden avocado er hard som et eple, mens en moden gir etter for trykk. Ønsker du en avocado som er fullmoden gir denne lett etter for trykk. Hvis du opplever at skallet er sprøtt kan avocadoen være overmoden og du risikerer å kjøpe en avocado som er brun inni.

Så, hvorfor spise avocado

Hjertet og kolesterolet har godt av enumettet fett som du finner mye av i avocado. B – vitaminet du finner i avocado er av typen folat. Folat er viktig for dannelsen av røde blodceller og dannelsen av normalt DNA (arvestoff). Folat er dessuten veldig viktig før og under svangerskapet for å forebygge fosterskader. Vitamin C beskytter oss mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C er også et sterkt bindevev i brusk, hud, bein og tenner.  Avocado har også som flere andre frukter en god del kalium. Kalium er et mineral som virker blodtrykksenkende og hjelper oss med å regulere vannbalansen i kroppen.

 Så hva er konklusjonene?

Spis avocado folkens! Godt og sunt. :)