Facebook

Treningsplanlegging

Treningsplanlegging

Treningsplanlegging

«Trening defineres som systematisk påvirkning av organismen over tid. Hvor målet er å endre egenskaper som bestemmer prestasjonsevnen.»

For å nå sine mål innen trening vil treningsplanlegging være en viktig faktor for å komme dit man ønsker. Om målet er å gå trappen uten å bli andpusten eller å vinne OL, vil fortsatt planlegging være en viktig faktor. Det er smart å vite hva du planlegger for, er det konkurranse- idrett eller driver du med mosjon. Hva er kravene som stilles til deg i aktiviteten du planlegger å gjennomføre og hvor langt har du kommet i forhold til disse kravene. Er det noe du må trene mer på for å oppnå målet og hva kreves for at du skal nå målet?

Du velger selv hvor lenge du planlegger for! Noen planlegger for år, noen planlegger uker frem i tid, mens andre planlegger fra trening til trening. På mosjonsnivå kan en uke eller en måned være greit å planlegge for. Hvor mange treninger skal du gjennomføre, hvor mange timer du skal bruke og hvor langt skal du kommet i forhold til målet ditt i løpet av denne tidsperioden?

 

Det finnes flere treningsprinsipper som gjelder, uavhengig av individuelle forutsetninger, prestasjonsnivå, idrettsgren og hva en ønsker å oppnå med treningen. Individuell og helhetlig stimulering er et av disse treningsprinsippene, dette handler om at alle individer er ulike og trening skal legges opp slik at alle som trener får maks utbytte. Dette kan for eksempel handle om at man kan gjøre en gruppetime hardere/lettere for å tilpasse sitt eget nivå. En styrketime hvor du selv velger vekten på manualene vil være en slik tilpassing. Solid treningsgrunnlag er også viktig. Grunntrening og basistrening er noe som skal ligge i bunnen før man starter spesialtrening. Derfor er det svært viktig at barn får være med på forskjellige aktiviteter slik at de får god basistrening.  Et godt treningsgrunnlag er også viktig for å unngå skader og kan virke skadeforebyggende.

For å vedlikeholde eller forbedre dine egenskaper må du enten trene like hardt eller hardere enn den påkjenning du har gitt kroppen på trening tidligere. Enten det gjelder styrke eller kondisjonstrening. Dette kalles ofte treningsbelastningen eller treningsmengden. Denne kan du styre selv med å regulere: hvor lenge du trener, hvor hardt du trener og hvor ofte du trener. Om du har kommet dit du ønsker å være, må du fortsette å trene like hardt for å opprettholde den formen kroppen er i.

Variasjon er også en viktig faktor. Ensidig trening kan lett føre til at framgangen stanser og kan også være en faktor for å unngå overbelastningsskader. Du kan variere ved å bytte treningsmetoder og øvelser. I styrketrening kan du trene samme muskelgruppe med mange forskjellig øvelser. Ved kondisjonstrening kan det være fint å bytte på type trening. Step i dag og dans i morgen vil være en fin variasjon. Enda større variasjon får du om du tar step i dag og spinning i morgen.

Hva må vi gjøre for å få progresjon? Jo, vi må gradvis øke treningsmengden over lengre tid. I starten ved å øke treningstiden, både ved økt varighet og hyppighet.  Lengre tid på hver økt eller trene oftere.

Noe av det som har størst effekt for å nå målet er spesialisering. Ønsker du å bli god i håndball må du trene med ball, ønsker du å bli god til å svømme må du trene mye i vann eller er målet å få en bedreløpsteknikk må du trene spesifikt på dette! Tenkt på dette når du planlegger din treningsuke. Ønsker du bedre kondisjon bør det være flere kondisjonsøkter i løpet av uka, er å bedre styrke målet ditt må styrketreningen stå i fokus!

 

Det viktigste er uansett er å holde seg aktiv!  For å få en god helse og en frisk kropp må vi gjøre en innsats. Den tiden vi legger inn får vi tilbake i form av overskudd, mindre sykdom og mindre stress!

Dagens utfordring: Planlegg din neste treningsuke! Hva er ditt mål for treningen, enten denne uken eller før året er omme? Hva skal du trene for å oppnå ditt mål? Skriv gjerne opp målet slik at du kan se om du kommer i mål! :)

 

Lykke til og god trening! Smile