Facebook

Vitamin D

Vitamin D
Får du i deg nok vitamin D?

Vitamin D

Visste du at vitamin D dannes naturlig i huden når den utsettes for sollys? Det er derfor vi i Norge kan få for lite vitamin D på denne tiden av året. På grunn av dette er det svært viktig at vi får i oss nok vitamin D gjennom kosten eller som tilskudd om du ikke har et optimalt kosthold. Fet fisk er en god kilde til vitamin D, sammen med vitaminisert margarin. I Norge har vi i tillegg noen typer melk som er tilsatt vitamin D, f.eks. ekstra lettmelk fra Tine. For å dekke anbefalingene kan man for eksempel spise fet fisk 2 -3 ganger i uken. Det kan være vanskelig å få i seg nok vitamin D gjennom kosten, derfor kan et tilskudd gjennom vitamin D- dråper eller tran være en løsning :)

 

Enkelte grupper i samfunnet trenger mer vitamin D enn andre. Barn under 3 år beskyttes ofte mot sollys og får derfor dannet mindre vitamin D i huden. Eldre får også lite sollys og huden blir dårligere til å danne vitamin D. Personer som er i risikosonen for å få svak benbygning, blant annet damer i overgangsalderen, har ekstra behov for vitamin D. Vitamin D bidrar nemlig til et godt opptak av kalsium fra tarmen, som igjen hjelper oss med å få en god og sterk benbygning. Innvandrere med mørkere hus er også utsatt for vitamin D- mangel, dette fordi mørk hud trenger mer sollys for å ha tilstrekkelig produksjon av vitamin D.

 

Tror du at du kan få i deg for lite vitamin D? Ta gjerne en skje tran om dagen!

Tran inneholder vitamin A, vitamin D og umettede fettsyrer. Tran har mye omega 3 – fettsyrer, noe som er gunstig både for hjerte, kretsløp, hud og leddene våre. Du får dermed dekket mange behov kun ved en skje tran.

Så enkelt – så sunt!