... du er her

Sunnere pepperkaker

18.12.2018 - 17:11
Sunnere pepperkaker

Pepperkaker - litt sunnere :)

Ingredienser:

150 g kokosblomssukker

240 g smøremyk rapskokos

1,5 dl honning

2 egg

1 ¼ ss kanel

¾  ts malt ingefær

¾  ts kardemomme

¾  ts pepper

¾  ts nellik

¾  ts anis

1 ss natron

600 g øko speltmel

Hvordan:

Smelt honning, kokosblomstsukker og smøremyk rapskokos på middels varme i en kjele.

Avkjøl og rør in ett egg om gangen.

Bland inn mel, natron og krydder i en bolle. NB: ganske sterk krydder/peppersmak på disse, så ønsker du mildere smak bruker du litt mindre krydder.

Rør væsken inn i det tørre til en jevn deig.

Forvarm ovn til 200 grader C.

Dekk stekeplatene med bakepapir.

Kjevle ut deigen til 2 -3 mm tykk og trykk ut figurer.

Stekes midt i ovnen i 8 – 10 minutter. Steketid varierer fra ovn til ovn, stek gjerne en prøvekake for å se hvor lenge som er passe tid for din ovn.

Hvorfor er de sunnere?

Kokosblomstsukker – Inneholder en rekke sportstoffer som vanlig sukker ikke har. Eks. kalium, fosfor og magnesium, men mengden er såpass liten at du må spise mengder for å få noen effekt.  Hevdes å ha en lavere glykemisk index enn sukker, gir da lavere blodsukkerstigning. Bortsett fra dette er det ingen særlig stor forskjell mellom vanlig sukker og kokosblomstsukker.

Speltmel – har høyere proteininnhold enn vanlig hvete. Påstås også at spelt har høyere innhold av sporstoffene magnesium, sink, jern og kobber. Inneholder gluten som vanlig hvete, men proteinsammensetningen skiller seg fra vanlig hvete og derfor kan spelt spises av personer med hveteintoleranse. Noe som forklarer hvorfor slike oppskrifter kan tåles bedre av de med sensitiv mage og betennelser i kroppen – de som ofte reagerer på hvetemel.

Vår opplevelse var at disse var greie å bake ut - vi satte deigen kaldt en stund før vi bakte de ut! Litt mindre søte enn vanlige pepperkaker og veldig gode på smak!