... du er her

Påske – sunnere valg

14.04.2019 - 08:57
Påske – sunnere valg

Snart er det klart for en liten uke ferie for flere av oss, og for noen kan dette by på utfordringer når det gjelder måltidsrytme og mat. Påske er en tid for mye kos, kvikklunsj, grilling, god drikke i solveggen og påskeegget står på bordet. I denne artikkelen skal du få litt informasjon om hva de ulike påsketradisjonene inneholder av kalorier, smarte tips til bytter- og kanskje en mulighet til å ta sunnere valg? :)

Flere av de jeg snakker med gjennom min jobb som kostholdsveileder sier at pølse spiser de svært sjelden, men når påska kommer, ja da må det være pølsegrilling.

Påskeuka er jo en liten uke i løpet av et langt år og det er ingen krise for de aller fleste å spise noen pølser denne uka. Men har du litt problemer med vekt, og helst ønsker deg noen kilo ned nå på vårparten, kan det fort bli veldig mange kalorier i et måltid som kanskje bare er lunsjen.

Et måltid med to grillpølser, to pølsebrød, litt ketchup og sennep har hele 520 kalorier. Slenger du på en spiseskje potetsalat havner du på 580 kalorier. Er du den som vanligvis spiser to knekkebrød med hvitost til lunsj, vil dette til sammenligning tilsvare ca. 270 kalorier. Altså en kalori økning på 250 på lunsjmåltidet.

Slik gjør du enkelt en reduksjon på kaloriene på påskegrillen.

En grillpølse har 157 kalorier – bytt til go’ og mager grillpølse, disse har kun 97 kalorier og hele 5 gram mindre fett pr pølse!

Et pølsebrød tilsvarer ca. 90 kalorier – bytter du til lompe sparer du mellom 30 – 40 kalorier.

Vanlig potetsalat har ca.70 kalorier pr spiseskje, bytter du til lett potetsalat kommer du på rundt 40, så nesten en halvering av kaloriene.

Gjør du alle disse endringene vil to pølser uten potetsalat tilsvare ca.300 kalorier og med potetsalat blir det 340 kalorier.. Det vil si at tar du uten potetsalat, ja da har du nesten samme kalorimengden som de to knekkebrødene du vanligvis har til lunsj! 😊

Hvis vi skal se på drikken i påska vil det være mye kalorier å spare her også😊

En kopp toddy på 2,5 dl tilsvarer 110 kalorier og samme mengde kakao har rundt 160 kalorier, men de færreste drikker 2,5 dl. Det er jo en halv kopp! Som regel blir det iallfall 3 dl pr kopp, eller kanskje det også blir en kopp nr to. Vi er oppe i 135 og 190 kalorier pr kopp om vi sier 3 dl. Da har du nesten samme kalorimengde på en kopp kakao som to knekkebrød med lett pålegg som skinke eller smøreost!! Bytt til en kopp kaffe eller en kopp te, da havner du på ingen kalorier og du kan nyte flere kopper😉 Forbinder du påsken med gul solo, bytter du til solo super og får 0 kalorier pr glass i motsetning til 90 kalorier per glass.

Så var det dette søte da, som vi fort spiser en hel del av og som butikkene kaster etter oss nå i påska.

Jeg regnet ut kaloriene på 280 gram smågodt i fjor- dette var mengden jeg hadde i påskeegget mitt i fjor. 32 biter smågodt, i et middels stort påskeegg(til kun 20 kroner) Hele 1200 kalorier! Gjennomsnittsinntaket pr dag for en voksen kvinne ligger på ca. 2000 kalorier. Så det er ekstremt lett å få inn for mye kalorier om man skeier ut med godteri og snacks. Mye kalorier, men lite næring og lite metthetsfølelse.

Du vet de lilla påskeeggene? De har hele 250 kalorier pr egg. Nesten like mye som de to knekkebrødene!!! For ikke å snakke om et kolibri marsipanegg – hold deg fast, 267 kalorier på 58 gram!! Påskemarsipanen til nidar – sånne marsipanstenger dekt med sjokolade- 103 kalorier pr stang!

Påskens kjære kvikklunsj har 257 kalorier pr hele sjokolade og rett og slett langt fra verstingen. På en stav av kvikklunsjen får du 64 kalorier, så del den gjerne😉

Når det gjelder snop i påsken, unngå at påskeegget står på bordet hele dagen! Dette fører til at man tar litt og litt, summerer man da på slutten av dagen har man fort fått i seg et måltid i bare sukker gjennom denne småspisingen. Sett det heller fram når du skal kose deg med noen biter. Og husk, appelsinen er nydelig nå! Denne har mange vitaminer og mineraler kroppen trenger, den gir oss også fiber og metthetsfølelse og kan nytes med god samvittighet!

Som en avslutning på denne kalori- prekenen:

Jeg skal ikke si at man ikke kan grille pølse, drikke kakao eller spise godteri i påska! Selvsagt kan man det og det vil de fleste av oss også gjøre. Denne matinspirasjonen er mer ment som et verktøy, for å vise at det er mulig å ta litt sunnere valg og komme mye bedre ut i kaloriregnskapet. Dessuten handler det som alltid om MENGDEN man spiser! Det er rom for litt kos, utfordringen er bare at når vi har høytid og ferietid blir det for ganske mye kos- og særlig om du sliter med vekta.

Ha en super påske alle sammen! Håper du får masse sol og påfyll av vitamin D i påsken!

 

Påskehilsen fra kostholdsveileder Sigrid