... du er her

Redusere rødt kjøtt!

14.06.2019 - 11:17
Redusere rødt kjøtt!

Kjøtt – vi spiser alt for mye!

Visste du at anbefalingen til helsedirektoratet er under 500 gram rødt kjøtt pr uke?

Rødt kjøtt er kjøtt fra storfe, svin, geit og sau.

Det vil si at om du spiser biff, filet eller koteletter en gang pr uke, så tilsvarer dette mellom 150 – 200 gram rødt kjøtt.

Men det røde kjøttet finnes jo ikke bare i rene biffer, fileter og koteletter.

Taco-fredag blir minst 100 gram kjøttdeig. Hos oss forsvinner faktisk nesten hele pakken på 400 gram på to personer. 

Det blir ofte også en enkel pølse,- eller hamburger-middag i løpet av uka, noe som fort tilsvarer 150 – 200 g. rødt kjøtt pr. porsjon.

Vips- så er totalen allerede på hele 400 – 500 gram rødt kjøtt.

Det som er verdt å merke seg her er at dette kun er 3 middager med rødt kjøtt, og totalen er allerede opp mot maks anbefaling. Og det blir av og til både 4 og 5 middager……..

Vi har da enda heller ikke medregnet noe kjøttpålegg. En skive skinkepålegg eller salami veier rundt 15 gram. Spiser du 2 skiver kjøttpålegg pr. dag vil dette tilsvare hele 210 gram pr. uke. Regner vi sammen nå er vi på 610 – 710 gram rødt kjøtt(om det kun ble 3 middager….)

Faktisk må de aller fleste av oss redusere inntaket om vi skal nå anbefalingen til helsedirektoratet.

Vi har derfor en utfordring til deg! :) Det er å gå gjennom en vanlig uke og regne ut hvor mye rødt kjøtt får du i deg.  Kanskje er du en av dem som spiser mye fisk, kylling og vegetar og finner ut at dette slett ikke er en utfordring for deg. Men kanskje er du en av de mange som finner ut at du har en jobb å gjøre?

Vi på Livegym ønsker å utfordre alle våre medlemmer til å ha minst en vegetar,-, en hvit fisk,- og en rød fisk-dag hver uke fremover. Slenger du på en middag med kylling har du allerede begrenset rødtkjøtt-inntaket til tre dager per uke. Kanskje klarer du å redusere enda mer?

Som en dytt på veien får du under en digg vegetar-rett som kan bruke som inspirasjon til å komme i gang. Dessuten kommer det snart en fiskeuke i vår kostplan – der får du 7 middager med kun fisk! Det ligger en kjøttfri uke, under våre kostplaner. Det vil også komme en oppskrift på kjøttreduserte kjøttboller under matinspirasjon.

Vi setter stor pris på om dere som blir med på å redusere inntaket av rødt kjøtt, legger ut bilder på instagram med #livegymmindrekjøtt

Dere som gjør dette er med i trekning av treningsstrikk fra Livegym.no – trekning skjer i slutten av juni!

Tar du utfordringen? :)

 

 

Grønnsaksboller

Denne retten er ikke en hurtig middag, man bør faktisk ha litt tid på seg. Men fordelen er at om du lager hele oppskriften får du totalt ca. 40 grønnsaksboller. 6-7 boller er for de fleste en passelig porsjon til middag, så da har du rester du kan fryse og spise senere også.

Dermed legger du ned mye arbeid nå, men har kanskje flere middager senere også😉 Sunn fastfood i frysern der altså!

 

Du trenger:

 

200 g quinoa

1 terning grønnsaksbuljong

1 brokkoli

400 g frosne erter

1 ½ hvitløksfedd

1 gulrot – finrevet

2 egg

1 ts salt

1 ts hvitløkpulver

200 g havremel

 

Fremgangsmåte:

 

Kok quinoa i grønnsaksbuljong.

Kok brokkoli i buketter i egen kjele. Når denne er ferdigkokt ha den i kjøkkenmaskin og mos i småbiter. Ha brokkolien over på et bakepapir for hurtigere avkjøling. (Jeg fant ut av det var enklest å mose en og en grønnsak, men har du stor mikser kan du helt sikkert kjøre alle samtidig)

Kok frosne erter sammen med hvitløksfedd og gjenta fremgangsmåten med brokkoli.

Ha alle ingrediensene i en bolle, sammen med avkjølt brokkoli og erter, og kna det godt sammen.

For våt blanding, tilsett mer mel. Er blandingen for tørr, tilsett litt mer vann.

Form massen til boller og stek i en stekepanne. Lag en smakebolle først for å smake til med krydder.

Stek i tørr stekepanne og snu regelmessig. Jeg klemte bollene litt flate for korter steketid😊

 

Kan gjerne serveres med pitabrød, salat og tzatziki.

Lager du mindre boller passer de fint i salater.

 

Mvh Sigrid