... du er her

Kjøttfri uke

27.02.2019 - 17:04
Kjøttfri uke

Kostplan kjøttfri uke

Mandag

Frokost – havregrynsgrøt

Lunsj – Knekkebrød med ost

Middag – bønneburger

Kveldsmat – cottagecheese rundtstykker med pålegg

Mellommmåltid – yoplait yoghurt

 

Tirsdag

Frokost – yoghurtskål

Lunsj – proteinrundstykker

Middag – kremet fiskesuppe

Kveldsmat – rester bønneburger

Mellommåltid – “grønt er skjønt”- smoothie

 

Onsdag

Frokost – blåbærsmoothie

Lunsj – cottage cheese rundstykker

Middag – søtpotetgryte

Kveldsmat – Yoghurtskål 2

Mellom – banan og valnøtter

 

Torsdag

Frokost – Havregrynsgrøt

Lunsj – Knekkebrød med ost

Middag – gulrotsuppe

Kveldsmat – blåbærsmoothie

Mellommåltid – yoghurt og eple

 

Fredag

Frokost – Brødskive med ost

Lunsj -yoghurtskål 2

Middag – vegetartaco

Kveldsmat – supperester

Mellom – “grønt er skjønt”- smoothie

 

Lørdag

Frokost – yoghurtskål

Lunsj – havregrynsgrøt

Middag -brokkolipizza

Kveldsmat – brødskive med ost

Mellom – 1 banan og valnøtter

 

Søndag

Frokost – brødskive med ost

Lunsj – cottage cheese skål

Middag – fiskeform med brokkoli

Kveldsmat – havregrynsgrøt

Mellommåltid – “grønt er skjønt”- smoothie 

 

Oppskriftene:

Knekkebrød med ost

2 stk husmann knekkebrød

2 skiver hvitost

½ paprika

 

Grovbrød med ost

2 skiver grovt brød

4 skiver hvitost

½ paprika

 

Yoghurtskål

1 stk yoghurt - yoplait blåbær

½ dl havregryn

1 dl blåbær

Ha yoghurt i en skål og bland inn havregryn og blåbær

 

Proteinrundstykker – må bakes😉 Gjort på 5 minutter + 20 minutter steketid!

Oppskriften er nok til de tre dagene på planen og jeg synes fint rundstykkene holder seg fint. Pakk de i plast og gjerne legg i kjøleskap. Men ønsker du ferske rundstykker hver dag, deler du oppskriften på tre og lager etterhvert.

Oppskrift på rundtstykker – tilsvarer 6 stk

250 g cottage cheese

2 egg

110 g + gram havregryn 

1 ts bakepulver

Mos cottage cheese og egg med en stavmikser i en bolle, rør inn bakepulver og havregryn. Klissete deig!! Lag ca. 6 «boller» på et stekebrett og stek på 190-200 grader i 15-20 minutter i stekeovn! NB: De flater ut, men de er supersaftige!

Hvis du baker en gang blir det 6 rundstykker og nok til planen resten av uka.

 

2 proteinrundstykker

1 pakke makrell i tomat – liten porsjonspakke – til et rundstykke

½ most avocado – med litt sitronpepper – til det andre rundstykket

 

Blåbærsmoothie med chiafrø

1 banan

1 ss chiafrø

3 ss yoghurt naturell

1 ts honning

½ lime (saften)

12 stk frosne bringebær

3 dl frosne blåbær

2 dl eplejuice

Bland alle ingrediensene i en blender.

 

Grønt er skjønt” – smoothie

½ dl eplejuice

½ dl skyr – sukkerfri

¼ sitron (saften)

½ eple

1,5 dl spinat

Bland alle ingrediensene i en blender.

 

Havregrynsgrøt med egg – bedre enn det høres ut😉

1 dl havregryn

1,5 dl ekstra lettmelk

1 egg

Kok opp havregryn i melken og rør raskt inn et egg når grøten er ferdig kokt.

Topping: 1 ts kanel og 1 dl blåbær.

 

Yoghurtskål 2

2 dl Jordbær- yoghurt 

1 lite eple

5 hakkede valnøtter

Ha yoghurt i en skål, topp med oppskjært eple og hakkede valnøtter.

 

Cottagecheese -skål 

2 dl cottage cheese

½ dl blåbær

5 stk hakkede mandler

5 stk hakkede valnøtter

Ha cottage cheese i en skål og topp med bær og hakkede nøtter.

 

Middagene:

 

Mandag: 

Bønneburger

Innhold i burger:

¼ gul løk

1 hvitløksfedd

½ revet gulrot

½ ts spisskummen

1 ss soyasaus

Litt koriander- gjerne fersk om du har.

1 eske sorte bønner

1, 25 dl havregryn

1 egg

Fyll og brød

Lompe brukes som brød – 2 stk lomper

Fyll

½ avocado – moses og tilsettes litt sitronpepper – brukes som dressing!

¼ ts sitronpepper 

½ paprika – i biter på burgeren

½ rødløk – i biter på burgeren

 

Tirsdag:

Kremet fiskesuppe

125 g laks

1 stk vårløk

¼ fennikel

1 stk gulrot

½ pastinakk

½ dl matfløte

½ dl ekstra lettmelk

Fiskebuljong

Salt og pepper

 

Fremgangsmåte: 

Kutt grønnsaker i tynne strimler. Kok opp 2,5 dl vann med fiskebuljong. Tilsett melk og de oppkuttede grønnsakene. 

Tilsett så fløte og smak til med salt og pepper. 

Ta kasserollen av planten og tilsett fiskebiter. La fiske trekke i 3 minutter til den er ferdig kokt. 

 

Onsdag

Søtpotetgryte

40 g kikerter

70 g kokosmelk – mager

15 g tomatpuré 

1 neve grønnkål

1 søtpotet

½ cm ingefærrot

1 hvitløksfedd

5 g smør

½ løk

chillikrydder

 

Fremgangsmåte:

Hakk løk i småbiter og surr denne i en kasserolle eller jerngryte sammen med smeltet smør. Når løken har surret litt tilsetter du hakket hvitløk og ingefær. Mens dette surrer på middels varme kan du skjære opp søtpotet i terninger på 1,5 -2 cm.

Ha søtpotet i kasserollen og la det surre i ca. 10 minutter. Husk å røre litt av og til.

Fjern stilken på grønnkålen og del denne i biter.

Når søtpoteten er mør- tilsett kokosmelk, kikerter og grønnkål.

Ha på litt chillikrydder når steketiden nærmer seg ferdig, og smak til om du ønsker mer krydder.

 

Torsdag

Gulrotsuppe

1 dl kokosmelk

2,5 dl vann med grønnsaksbuljong (terning )

1 cm ingefærrot

200 g gulrot

½ ss olje

1 dl røde linser

Spisskummen

 

Fremgangsmåte: Ha litt olje i en kasserolle og la den bli varm. Tilsett oppskåret gulrot og ingefær. Tilsett litt spisskummen for smak. Rør litt rundt i grønnsakene. Hell over buljongvann. Kok suppen til gulrøttene er møre. Bruk en stavmikser til å få suppen glatt. Skyll linser i vann og ha de over i suppen. Varm noen minutter, før du har klar middag!

 

Fredag

Vegetartaco

1 middel stor søtpotet

1 ss olje

½ ts spisskummen

2 mais-lefser

½ avocado

½ hvitløksfedd

½ rødløk

Spinatblader

½ paprika

1 ss rømme

Fremgangsmåte:

Del opp søtpotet i terninger på 1-2 cm og ha de over i en tett pose.

Ha olje og spisskummen i posen og rist så olje og krydder fordeler seg.

Ha potetene på et stekebrett og stek i ovn på 200 grader i ca. 15 minutter – til de er møre.

Lag guacamole mens søtpotet steker:

Mos avocado med gaffel, hakk hvitløk og litt rødløk.

Skjær opp resten av rødløken og paprikaen.

Varm mais-lefse, smør på tynt lag rømme, ha på søtpotet, guacamole og grønnsaker. Nyt😉

 

Lørdag

Brokkolipizza

Ingredienser til deig

1 brokkoli

5 egg

2 ts bakepulver

5 ss havremel

1 liten klype salt

Fyll: 

2 glass tomatpurè 

1 paprika

1 rødløk

1 liten pakke champignon

180 g mozzarella

 

Hvordan: Ha ingrediensene til deig i en foodprosessor og kjør til jevn masse.

Sett stekeovn på 190 grader.  Smør røren utover på et bakepapir så det er jevnt fordelt og stek i ca. 30 minutter.

La deigen kjøle seg godt ned. Gjerne på en rist.

Mens bunnen kjøler seg ned  kan du dele opp paprika, løk og champignon i ønsket størrelse.

Ha bunnen over på stekebrettet igjen -ha på nesten 2 glass tomatpurè og krydre med oregano eller basilikum. Ha deretter på fyllet. Ha tilslutt over ost. La pizzaen steke til osten er gylden – ca. 20 minutter 

NB: denne pizzaen tilsvarer et stekebrett, så det er nok til 3 – 4 personer. Server gjerne med litt dressing – eks litt rømme med hakket hvitløk og ruccola. Står som parantes i handlelisten.

 

Søndag

Fiskeform med brokkoli

125 g Brokkoli 

125 g Laks

Krydre laks med salt og pepper

Til ostesaus:

1 dl Ekstra lettmelk

1 ss Hvetemel

½ dl Hvitost

1 ss Strøkavring

Litt salt og malt muskat

 

Hvordan:

Kok opp vann og ha i brokkoli i buketter.

Skjær fisken i stykker og legg den i en smurt ildfast form.

Dryss salt og pepper på fisken og legg avrent brokkoli på toppen.

Rør melk og hvetemel sammen i en kjele til saus. Kok opp under omrøring. Smak til med salt og muskat. Tilsett så osten.

Slå saus over fisk og brokkoli, strø over strøkavring. 

Stek til fiskeformen har fått en gylden overflate, ca. 30 minutter på 200 grader på nederste rille. 

 

 

Handleliste:

 

Tørrvarer:

Husmann knekkebrød - 4 stk

Grovt brød – 6 skiver

Havregryn – 8 dl

Bakepulver 1 ts

Makrell i tomat – 3 porsjonspakker a 22 g

Chiafrø – 2 ss

Honning – 2 ts

Eplejuice – 5 dl

Valnøtter – 30 skr

Mandler – 5 stk

 

Grønnsaker og frukt:

Paprika – 3 stk

Avocado – 1 ½ stk

Banan – 4 stk

Lime - 1 stk

Sitron ¼ del – resterende kan brukes i vann for å få digg vann med smak resten av uka

Eple - 2 ½ stk

Spinat 1 ½ dl

 

Kjøle og frysevarer:

Hvitost – 16 skiver

Frosne blåbær – 6 ½ dl (NB: noen skal i yoghurt, så om du ikke liker å spise de iskalde må du tine på forhånd evt også kjøpe 2 pakker ferske blåbær)

Frosne bringebær  - 24 stk

Cottage cheese – 350 g

Egg – 6 stk

Yoghurt naturell – 6 ss

Yoplait blåbær – 4 stk

Jordbær yoghurt – 4 dl

Skyr – sitron – 1 stk

Ekstra lettmelk – 6 dl

 

 

Egen handleliste for middagene

(Hvis du kommer til å lage begge deler kan du selv regne sammen. Eks. vil du også i middagen ha en halv avocado, dermed blir totalen 2 stk😉 Så se over dette før du handler om du ønsker å følge planen som en helhet)

Middagsoppskriftene er stort sett til en porsjon med unntak av bønneburger og gulrotsuppe, og derfor tas disse igjen som kveldsmat dagen etter. I tillegg er pizzaen på lørdag for 3 -4 personer, om de rundt deg ønsker kjøtt er den nydelig med stekt kyllingfilet på også😊

Du trenger følgende for å lage middagene:

 

Fisk:

Laks – 250 g

 

Krydder:

Salt

Pepper

Muskats

Spisskummen

Chilikrydder

Koriander (gjerne fersk om du har, men kan også bruke tørket)

Sitronpepper

 

Grønnsaker og frukt:

Avocado - ½ stk

Løk ca.  1 stk

Brokkoli - 1 ½ stk

Vårløk – 1 stk

Fennikel ¼ stk

Gulrot – 4 stk

Pastinakk ½ stk

Søtpotet 2 stk

Ingefærrot – 2 cm

Hvitløk – 3 fedd (pluss evt 1 – 2 fedd for å lage dressing til pizza)

Rødløk – 2 stk

Spinatblader  2 dl

(Ruccola – ½ pakke til pizza )

Paprika – 3 stk

Grønnkål – 2 dl

Sopp – 2 dl

 

Diverse varer:

Ekstra lettmelk – 1 ½ dl

Hvitost – ½ dl

Strøkavring – 1 ss

Matfløte – ½ dl

Fiskebuljong – 1 stk

Grønnsaksbuljong – 1 stk

Kokosmelk – 2 dl

Olje – 1 ss

Røde linser – 2 dl

Maislefse – 2 stk

Rømme – 1 ss (pluss evt rømme til dressing på pizza)

Kikerter – 40 g

Tomatpurè – ca. 2 glass 

Smør – 5 g

Egg – 6 stk

Bakepulver – 2 ts

Havremel – 5 ss (dette kan du selv male av lettkokte havregryn om du har det og en foodprofessor e.l)

Mozarella – 180 g