... du er her

Sommer og sol?

21.07.2020 - 21:19
Sommer og sol?

Vi i Livegym er glad i sommer og sol! Og derfor er vi også glad i muligheten til å bruke hele dagen ute og gjerne også ta matlagingen utendørs.

Vi har derfor laget en liten oversikt til deg på grillmat, dens innhold i kalorier, forslag til smartere valg og en oppskrift på hjemmelaget potetsalat.

Håper du setter pris på denne oversikten og kanskje bruker den resten av grillsesongen.

 

Hva spiser vi mest av på grillen? Jo, de fleste av oss spiser mye kjøtt og kjøttprodukter.

Oversikten under er i hovedsak pr. stk., om det er pr. gram så har jeg påpekt det.

En grillpølse har 157 antall kalorier

Bytter du til mager grillpølse har den 97 kalorier og du sparer da 50 kalorier pr. pølse.

Går du derimot for en bacongrill eller ostepølse må du regne med hele 195 og 200 kalorier.

En grillskive kommer ca. på 300 kalorier, men det avhenger av størrelsen og om alt spises. En kotelett har med fettranden inneholder omtrent 350 kalorier.

En kyllingfilet derimot har ca. 130 kalorier og er et svært godt alternativ, både fordi det er magert kjøtt og du sparer kroppen for rødt kjøtt. Velger du å marinere fileten har den litt flere kalorier, men er fortsatt et godt valg.

1 laksefilet har 280 kalorier og er også et godt valg da helsedirektoratet anbefaler oss å spise fet fisk, som laks er, 2-3 dager i uka. Tips til laks på grillen finner du på nettsiden, oppskrift publisert i juni.

Du kan selvfølgelig grille hvit fisk også, den er mager og har lite kalorier, eks 1 filet torsk har kun 100 kalorier pr filet. Prøv den i oppskriften fra juli, bare bytt ut laksen med torsk/sei og det smaker minst like godt😊

 

Som tilbehør til grillmaten er det fort å velge kaloririke alternativer, men det finnes også alternativer som er svært kalorifattige. Så det handler om å ta bevisste valg hele veien😉

1 ss vanlig potetsalat har hele 62 kalorier. Lager du potetsalaten vår under har denne kun 10 kalorier pr ss.

Bruker du fete sauser, dressinger o.l er det rundt 30-80 kalorier pr ss, alt etter type selvfølgelig. Her kan du velge magrere varianter eller lage selv av kesam blandet med ferske urter, hvitløk og krydder for å få mindre kalorier. Du kan også kjøpe varianter som inneholder mindre fett, dette står ofte oppgitt på flasken. Inneholder kun 3% fett e.l.

Grønnsaker er supert tilbehør, både i salater i diverse varianter, men også stekte grønnsaker.

Pakk gjerne grønnsaker inn i aluminiumsfolie og stek på grillen.

Eks: ½ gulrot, ½ paprika, ½ løk og litt brokkoli tilsvarer kun 90 kalorier. Da kan du til å med legge på en liten klatt creme fraiche eller smør og fortsatt få my mat for lite kalorier, sammenlignet med eks kjøpt potetsalat. En ss smør gir 75 kalorier, mens en med creme fraiche gir 60.

Husk også målet om 300 gram grønnsaker pr dag, her har du en gylden mulighet til å få grønnsaker på en ny å spennende måte i sommer😊

 

Når du skal sette sammen din grillmat, tenkt gjerne at du skal ha mye grønt på tallerken. Gjerne så mye som halve tallerken. Grønnsaker er gull for å tilføre fiber til mage og tarm, de metter godt uten at det gir mange kalorier og de fleste av oss spiser generelt litt for lite grønnsaker.

Kjøtt, særlig om du spiser rødt kjøtt, kan dette tilsvare ¼ av tallerken. Spiser du hvit fisk/kylling kan du spise litt mer enn om du spiser rødt kjøtt. Selv om det ikke er noe du må. Bare husk at kalorimengden er lavere her, så for å få nok mat pr. porsjon kan det være nødvendig å øke mengden tilbehør.

Som karbohydratkilde har du potetsalat, kokt potet, ris eller pasta e.l. Denne bør heller ikke dekke mer enn ¼ av tallerken.

Bruk denne tallerkenmodellen når du forsyner deg, så blir det enklere å spise riktig.

 

Hjemmelaget potetsalat – ca. 2 -3 porsjoner.

3 kokte poteter

1 eple

½ rødløk – litt mindre om du ikke er så glad i løksmaken

1 ½ dl mager kesam

Litt salt

Litt pepper

½ ts limesaft

½ ss sennep

Evt: litt gressløk hakket som pynt på toppen

Hvordan:

Kok potetene og la disse avkjøle.

Skjær så potet og epler i terninger. Om du bruker eplene med skallet på, sørg for å vask de grundig først. Vi brukte rød/gule epler som har søt smak i salaten.

Hakk rødløk i små biter.

Bland kesam, krydder, sennep og limesaft.

Vend så inn grønnsakene.

Hele potetsalaten har 291 kalorier. 1 ss av denne potetsalat tilsvarer kun 10 kalorier, så her kan du ha på litt mer enn om du kjøper potetsalat i butikken😊