... du er her

Gresskarmos

10.10.2020 - 16:00
Gresskarmos

Høst og nydelige farger – gir også sprekere middagstilbehør!

Høsten er her og vi kan velge om vi depper for mørkere tid og kaldere luft eller om vi tar den i mot med åpne armer. Høsten byr jo på fine farger, frisk luft og ikke minst masse gode grønnsaker😉

De grønnsakene, det er de vi velger å ha litt fokus på! For det er jo så godt og ikke minst næringsrikt!

Nå finner du gresskar i butikken, i forskjellige varianter, du finner beter og andre rotgrønnsaker som akkurat på denne tiden av året er på sitt beste.

Oppskriften under er enkel å ordne, passer både til kjøtt, kylling og fisk, det synes iallefall jeg.

Størrelsen på oppskriften vil variere ut fra størrelsen på gresskaret ditt. Jeg har valgt å bruke hele gresskaret i oppskriften, for å unngå at gresskaret ikke blir brukt opp, men også fordi dette tilbehøret er genialt å varme opp og da har du enkel middag enten i kjøleskapet eller i frosne porsjonspakker i fryseren. Eller kanskje slår du til å invitere venner til en høstmiddag.

 

Det du trenger er:

1 gresskar – størrelsen på det jeg bruke var middels, som en håndball

Ca. 25 g smør

Litt gurkemeie krydder

Salt

Pepper

1 – 1,5 dl melk – hvor mye melk du bruker er litt etter hvor løs du ønsker den. Bruker du lite får du en gresskarmos – litt ala potetmos. Bruker du mye melk blir den mer flytende og mer gresskarpurè. Mengden du trenger avhenger også litt av hvor mørt gresskaret ditt er.

 

Så er det to fremgangsmåter.

Del gresskar i to og fjern steiner – dette gjør du uavhengig av fremgangsmåte

Så deler du gresskaret i terninger, gjerne så like som mulig.

Så kommer valgmuligheten – bak i ovnen eller kok i kasserolle.

Det er raskest å koke i kasserolle med vann, men du beholder fleste næringsstoffer om du baker det i ovn. Om du baker kan du ha 175- 200 grader i 20-40 minutter. Baketid avhenger av størrelse på bitene dine å hvordan ovnen steker. Så følg med. Jeg hadde biter på 3-4 cm og bakte i ca. 35 minutter.

Når gresskaret er ferdig kokt eller bakt. Ha av vann (om kokt) og ha det i en kasserolle og stavmiks eller mos med gaffel. Tilsett smør og litt og litt av melken. Ta en kjapt oppkok/oppvarming så får du rørt melk og smør godt inn i mosen din😊

Tilpass mengden melk til ønsket konsistens.

Jeg krydret med litt gurkemeie – fordi den har betennelsesdempende effekt for kroppen og litt salt og pepper.

Denne oppskriften gir 306 kalorier for hele porsjonen. Altså svært kalorifattig middagstilbehør.

Den gir deg en god dose med vitaminer og mineraler som kroppen trenger, men det viktigste…. Det smaker supergodt!