... du er her

Veggis-fredag

06.11.2020 - 07:22
Veggis-fredag

Veggisfredag?

Spiser du mye kjøtt i hverdagen? De aller fleste av oss spiser faktisk litt for mye kjøtt og dessverre litt for lite fisk og grønnsaker.

Å innføre en dag i uka med vegetarmiddag, eventuelt vegetarmåltider hele dagen, kan være en god mulighet for å få mer grønnsaker i kosten. Fokus på å få inn mer av noe sunt, er ofte bedre enn fokus på å få mindre av noe usunt!

Hos oss spiser vi vegetarmiddag på tirsdager, i tillegg skal jeg to dager i uka ha grønnsaker som pålegg på skiva (minst en gang i løpet av dagen), og en dag i uka skal jeg lage en smoothie som inneholder grønnsaker. Klarer man å få inn slike vaner, da får man automatisk inn mer grønnsaker i kosten noe som er gunstig for kroppen vår og også miljøet.

Husk at vegetarmåltid ikke bare trenger å bestå av grønnsaker, det kan også inneholde linser(som i oppskriften under), bønner, kikerter og andre belgfrukter. Det finnes jo også en del vegetarprodukter som vegetarboller o.l på butikken om man ønsker enklere varianter enn å lage selv. Det kan jo også være så enkelt som en suppe, blomkålsuppe e.l. Om du lager fra bunnen av er jo aller best, men du kan også kjøpe ferdig suppe og tilføre ekstra grønnsaker. Da blir suppa mer mettende og du får inn mer grønnsaker i middagen.

Det smarteste om man ønsker å prøve seg på en vegetarmiddag i uken, er å gjøre det enkelt for seg selv!

TIPS

  1. Ha en plan slik at du ikke må tenke ut middagen når du er i butikken. Da er det fort å ty til gamle vaner!
  2. Ikke gjør det for avansert i starten, du trenger ikke å ta den oppskriften med 20 ingredienser.
  3. Velg en dag du har god tid! Når du skal prøve noe nytt kan det være greit å ha god tid slik at man ikke må stresse med middagen!
  4. Pass også på at du har tid til å nyte maten og skriv opp oppskriften som er suksess i en “kokebok” når du har spist. Sett gjerne karakter på smak, skriv ned hvor lang tid du brukte på å lage måltidet og om retten var lett å lage😊

Linseburritos

Til 2 porsjoner trenger du:

6 speltlomper

1 pakke røde linser

Litt vann

1 tomat

1 løk

1-2 fedd hvitløk

½ ts spisskummen

¼ ts chilipulver

Litt salt

¼ ts paprikapulver

Raspet ost, ca. 1 dl.

 

Til avocadosmør

1 medium stor avocado

Litt salt og pepper

Saften av ½ lime og evt litt raspet limeskall om du digger den syrlige smaken.

 

Tilbehør til retten:

Salat med valgfritt innhold, rømme og litt tacosaus.

 

(Jeg regnet ut kaloriene i retten ut fra 4 ss rømme, litt salat og grønnsaker og 4 ss tacosaus 😊Halve retten tilsvarer da 580 kalorier)

 

Hvordan:

Hakk løk, hvitløk og tomat i små biter. Ha disse i en teflonpanne sammen med linser. Hell av vann i linsene først og skyll de i en sil før du har de i pannen. Stek på svak varme og evt tilsett litt vann. Ha i krydder og la det putre litt på lav varme mens du lager avocadosmøret.

Legg utover 3 lomper og smør med avocadosmør. Ha så over linsefyll og rasp litt ost over.

Legg lomper på toppen av fyllet.

Gjør ren stekepannen og legg lefsen i en tørr teflonpanne.

Når du har stekt noen få minutter på svak varmen kan du gjerne snu lompene. Dette er litt kinking å få til. Vi la en flat trefjøl (skjærefjøl) over stekepanna og snudde raskt, da blir lompa liggende på stekefjøla, da kan du forsiktig dytte den ned i panna igjen og steke motsatt side.

Vi testet også å kun steke en side, det funker også men du må steke litt lengre for å få smeltet osten og det er da større fare for å svi den, så bruk i såfall svak varme!

Det blir 1,5 lompe på hver, høres ikke mye ut, men her i huset ble det i alle fall nok til to. Mettende og sunn middag. Spisskummen gir et hint av fredagstaco og retten er rask å lage.

Håper du liker den😊