... du er her

Restelapper

20.01.2021 - 09:12
Restelapper

Jeg prøver å være bevisst på å kaste mindre mat, det er noe mange av oss bør ha mer fokus på.

Visste du at det i Norge kastes mer enn 390 000 tonn spiselig mat hvert år! Det er faktisk 74 kilo pr innbygger! På verdensbasis er det hele 1/3 av maten som produseres som ikke blir spist!!

Derfor har i alle fall jeg bestemt meg for å ha fokus på å spise opp rester, bruke opp mat som begynner å bli sliten, og kjøpe mat i butikken som har nedsatt pris pga. kort holdbarhetsdato. Dermed bidrar jeg litt til å redusere matsvinn. Og om flere blir litt flinkere, så hjelper det mye til sammen, tenker jeg😊

Disse lappene er laget av mine rester, så oppskriften er litt på slump. Mest av alt håper jeg denne oppskriften inspirerer deg til å lage dine egne lapper av dine rester, og din egen vri!

Legger du et bilde på sosiale media av lappene dine -så tagg oss gjerne! Eller send oss din oppskrift på mail, så kanskje vi kan dele den på siden vår?

 

Jeg brukte:

Ca. 2 dl kokt ris (rester etter middagen, som alternativt hadde gått i søpla)

3 dl melk

½ boks lettrømme

Litt bakepulver/ natron

Vaniljesukker – ca. 1 ts

Ca. 4 dl speltmel

3 egg

2 ss smør

Visp alt godt sammen, tilsett gjerne riskornene til slutt.

NB: sørg for at ferdigkokt ris ikke står lenge ute etter du spiste den. Når den når romtemperatur må den rett i kjøleskapet om den skal brukes senere.

 

Forslag:

Ting du kan bruke i stedet for ris:  andre kokte gryn, kikerter (da må oppskriften stavmikses/i foodprossesor), potetrester, grøtrester o.l

Andre rester som er perfekt:  kesam, creme fraiche, kulturmelk, yoghurt, biola. Husk at melkerester fint kan bruke i retter som stekes selv om du er litt usikker på når de ble åpnet. Slike produkter kan du også fryse, gjerne i passe mengde, og ta opp til bakst eller rører som denne.

Det jeg synes er gøy med lapper er at det kun er fantasien som setter begrensningene.

Alt kan passe! Vil du ha ekstra sunne lapper kan du ha i spinat (da også gjerne gjennom food prosessor 😉), raspet gulrot, raspet squash, raspet eple eller kanskje saften av en sliten klemetin?

Husk, når det gjelder mat er det en god regel å lukte og smake! Ikke bestandig datoen stemmer med holdbarheten! Best før – ofte god etter.