... du er her

Snacks og usunne vaner

23.03.2021 - 12:27
Snacks og usunne vaner

Hvor ofte kjenner du på behovet for noe ekstra? Mer enn maten du spiser ved måltidene?

Det kan være mange årsaker til dette.

En av de viktigste årsakene er mangel på søvn, en god søvnrutine påvirker nemlig ikke kun om vi er opplagt eller ei, det påvirker hele systemet og særlig hvor fysen vi er. Du har kanskje merket at i perioder med dårlig søvn frister det mer med søtsaker?

Uregelmessig spising kan også være en årsak til at man spiser mer usunt og mat utenom måltidene, finn deg derfor en sunn snacks/mellommåltid du har i veska/sekken slik at når du vet det er lenge til neste måltid kan du finne denne og kose deg med god samvittighet.

Hvis du spiser for lite i løpet av dagen vil også dette komme «å bite deg» på slutten av dagen, og ofte i form av søtsug!

Andre faktorer kan være problematisk forhold til mat, stress-spissing, spise for å takle vanskelige følelser, dårlige vaner og for restriktivt kosthold.

Kjenner du på at noe av dette dette passer på deg?

Da skal du ta dagens utfordring!

Ta en sjekk på deg selv.

Hvor mange måltider spiser jeg pr dag? Målet bør være 3 -4 hovedmåltider – frokost, lunsj, middag og kveld. Gjerne 2 mellommåltider. Hvis du tar utgangspunkt i 3 timer mellom hvert måltid er det topp!

Når er det jeg fyser søtt? Spesielle dager, når det er travelt? Når jeg ikke spiser ofte nok? På kvelden? Når jeg er lei meg?

Ta tak i din utfordring.

Spis regelmessig og lag deg en plan! Ta med sunne mellommåltider, gjerne en frukt eller grønnsaker, litt nøtter eller en liten yoghurt.

Hvis du spiser for å takle følelser, snakk med noen! En venn, eller en profesjonell! Ofte er dette en vanskelig vane å bryte, men du kommer ikke til å angre at du tar tak i det!

Så som bonus – neste gang du skal jobbe ved pc’n, se tv eller gjøre noe annet og du vet det er litt for lenge til neste måltid. Skjær opp litt frukt og grønnsaker og snack på dette, med god samvittighet!

Fiber, vitaminer og mineraler og det beste av alt at det smaker supert! Har du lyst på litt ekstra digg snacks test eple med litt peanøttsmør som dipp eller gulrot med dip (velg da lettrømme eller mager kesam å blande dip i).