... du er her

Peanøttsmørkjeks

29.06.2021 - 13:25
Peanøttsmørkjeks

Disse er helt uten sukker, eneste søtning kommer fra dadlene. Selv om dadler brukes i oppskrifter, er ikke slike oppskrifter kalorifattig. Det er greit å huske at mye mat og oppskrifter som frontes som sunne er næringsmessig bedre for kroppen fordi eks dadler tilfører kroppen litt mer næring. Hvis man sammenligner lik mengde fram av dadler og sukker vil dadlene gi litt mindre karbohydrat, litt mer fiber, litt mer protein og små mengder vitaminer og mineraler. Hvor sukker kun inneholder karbohydrat! Men kalorimessig trenger ikke forskjellen å være så stor, kaloriene blir her 143 pr kjeks.  Hadde vi laget en ca tilsvarende oppskrift med sukker hadde det vært 154 kcal.

Hvor vil jeg med dette og hvorfor lager vi oppskrifter med mye kalorier? Jo fordi litt søtt vil de fleste ha, i alle fall en gang i blant! Og hvorfor ikke lage digg mat som også inneholder litt fornuftig næring? Selv om mengdene ikke er så store, vil litt sunnere valg hver dag gjøre at man får i seg litt mer enn om man hadde gått for søte kjøpekjeks med hvitt sukker! Dessuten vil ofte sånne kjeks og denne typen oppskrifter mette litt mer, så kanskje blir man mer fornøyd med en kjeks enn om man velger sukker-kjeksa?

Men viktigst av alt, de smaker superdigg😉

For ekstra spreke kjeks kan du pynte med cashewnøtter og/eller tranebær! Særlig tranebær gir kjeksa en ekstra smak og de blir enda litt diggere😊

 

9 stk

10 stk myke dadler

5 ss peanøttsmør

1,5 ss smør

1 ½ dl havregryn

1 ts kanel

Litt salt

4 biter hakket mørk sjokolade

Ha dadler, smeltet smør og peanøttsmør i en foodprossesor. Kjør dette til en jevn masse.

Ha så i litt salt, kanel og havremel. Kjør alt til det igjen er en jevn masse.

Ta ut av maskinen og ha et bakepapir på kjøkkenbenken. Det i 9 like store klumper.

Rull de til runde boller og trykk de flate på en stekeplate med bakepapir.

Stek i ovn på 180 grader på i ca. 10 minutter.

De er ferdige når de har gylden stekeskorpe.

 

Kalorier i hele oppskriften er 1300 kcal, del dette på antall kjeks du lager😉 Avhenger om du vil ha store eller små kjeks!